Jeremy John Wade

De la Vikipidiya

Jeremy John Wade (n. 23 martie 1956) este un prezentator de televiziune britanic, autor de articole de pescuit la copcă, detectiv de apă dulce și biolog. Este cunoscut pentru serialele de televiziune River Monsters, Mighty Rivers și Dark Waters. Este considerat unul dintre cei mai buni pescari din toate timpurile, după ce a călătorit în întreaga lume și a prins o multitudine de specii diferite de pești de apă dulce și de apă sărată.

Jeremy John Wade s-a născut în Ipswich și a crescut în Nayland, unde tatăl său era vicar. A urmat cursurile școlii Dean Close și deține o diplomă în zoologie de la Universitatea din Bristol și un certificat postuniversitar în științe biologice de la Universitatea din Kent. A lucrat ca profesor de biologie la o școală secundară din Kent. În timpul călătoriilor sale în străinătate, Wade a contractat malaria, a fost amenințat cu arma și a supraviețuit unui accident de avion. Vorbește fluent portugheza, pe care a studiat-o în timpul numeroșilor ani petrecuți la pescuit în Brazilia, și vorbește, de asemenea, franceza și spaniola.

Interesul lui Jeremy John Wade pentru pescuit a început de la o vârstă fragedă, când locuia în East Anglia, pe malul râului Stour, în Suffolk. "Satul în care am crescut avea un râu care îl străbătea. Așa că a fost inevitabil, cred, să fiu atrasă de ea în același mod în care oamenii născuți în apropierea Alpilor devin alpiniști. Primele mele încercări de a prinde pește, la vârsta de 7 sau 8 ani, au fost fără succes, dar apoi am primit sfaturi de la un prieten de la școală și, după prima mea captură, nu m-am mai uitat înapoi. Părinții mei erau fericiți că stăteam afară toată ziua, iar o mare parte din pescuitul meu a fost dorința de a găsi locuri noi, un proces care a continuat până în prezent."

Jeremy John Wade folosește întotdeauna tehnici de pescuit adecvate și echipamente de calitate.

În 1982, Wade a făcut prima sa călătorie în străinătate, în râurile de munte din India. Rememorând călătoria, Wade a spus că a fost una foarte greu de trăit. "Am luat doar 200 de lire sterline pentru a rezista trei luni, dar am reușit să prind câțiva pești, cum ar fi mahseerul de Himalaya de până la 18 lire". La întoarcerea sa în Anglia, Wade a scris câteva articole despre experiențele sale din India pentru o revistă de pescuit. "În ciuda disconfortului de a călători la un nivel atât de elementar, am avut un sentiment real de realizare și am început imediat să economisesc bani pentru a merge în altă parte. Nu știam încă unde, dar știam că acolo trebuie să fie și alți pești exotici, probabil nu la fel de bine documentați ca mahseerul, dar poate chiar mai spectaculoși. În 2005, în timpul unei alte călătorii în India, la poalele munților Himalaya, a apărut pentru prima dată conceptul serialului TV River Monsters. După ce a auzit povești de la localnici că oamenii au dispărut în râu, Wade a început să investigheze. Localnicii au crezut că vinovatul era un pește uriaș. Acest lucru avea potențialul unei emisiuni TV fascinante - nu doar pentru persoanele interesate de pește și pescuit, ci pentru toată lumea." Peștele s-a dovedit a fi peștele pisică Goonch, Wade reușind să prindă un exemplar de 161 de kilograme într-o luptă epică pentru acest episod. A făcut numeroase călătorii în pădurile tropicale din Congo și Amazon. Cu ajutorul pescarilor locali, Wade călătorește prin lume pentru a prinde diferiți pești. Wade a publicat prima sa carte, Somewhere Down the Crazy River, împreună cu coautorul Paul Boote, în 1992.Wade a scris și River Monsters, care prezintă în detaliu vânătorile și călătoriile sale în întreaga lume.

Wade și-a făcut debutul actoricesc în filmul bollywoodian Allah Rakha din 1986, jucând rolul unui figurant; mai târziu, va reveni în film în filmul Blood Lake: Attack of the Killer Lampreys din 2014, în care a jucat rolul unui expert în lamprei;[7] anterior, el a acoperit acest pește în episodul "Vampires of the Deep" din River Monsters

În 2016, în timp ce filmau pe o insulă îndepărtată de lângă Australia, Wade și echipa sa au dat peste un bărbat care a eșuat pe insulă după ce și-a pierdut barca în timp ce săpa după stridii. Bărbatul, identificat ca fiind Tremaine, rămăsese blocat pe insulă timp de două zile înainte ca Wade și echipa sa să-l găsească.

În 2018, Wade a fost recrutat pentru a prezenta serialul documentar Mighty Rivers de la Animal Planet, în care investighează dispariția giganților de apă dulce din cele mai emblematice râuri din lume.

În 2019, Wade trece la serialul documentar Dark Waters de la Animal Planet, care explorează aparițiile inexplicabile ale unor bestii mitice din întreaga lume.

În 2020, el a început un nou serial TV, Mysteries of the Deep, în care explorează misterele subacvatice, de la monstrul din Loch Ness la Triunghiul Bermudelor.